اگر نگاهی به صنعت نساجی ایران کنید، متوجه میشوید که پارچه فاستونی یکی از معروفترین و با کیفیتترین پارچههای تولیدی در ایران است. این نوع پارچه نسبت به سایر منسوجات قدیمیتر است و کاربردهای بسیاری نیز دارد. پارچههای فاستونی با توجه به الیاف و ویژگیهایی که دارند، کاربردهای متفاوتی دارند. در این مقاله قصد داریم به طور دقیق متوجه شویم که پارچه فاستونی چیست؟ انواع آن کدامند و برای تولید این پارچه از چه الیافی استفاده میشود؟
تاریخچه پارچه فاستونی
پارچه فاستونی از قدیمیترین پارچه ها در دنیا است. این پارچه اولین بار در شهر کوچکی به نام ووستد در انگلستان تولید شد و بعد از ورود به روسیه به فاستونی تغییر نام یافت. امروزه نیز از کلمه فاستونی در ایران برای این پارچه استفاده میشود. پارچه های فاستونی ایرانی نیز برای نخستین بار در یکی از کارخانههای نساجی اصفهان تولید شدند.
پارچه فاستونی چیست؟
اولین سوالی که درباره این پارچه ممکن است با آن روبرو شوید آن است که الیاف بکار رفته در پارچه فاستونی چیست؟ در پاسخ باید گفت که پارچه فاستونی، پارچه ای با الیاف طبیعی مانند پشم و مصنوعی مانند پلیاستر است. این پارچه در گرماژهای متفاوت و به صورت ساده یا طرحدار تولید میشود.
انواع پارچه فاستونی کدامند؟
پس از اینکه متوجه شدیم که پارچه فاستونی چیست، باید به سراغ انواع این پارچه برویم و با آنها به خوبی آشنا شویم تا در صورت نیاز بتوانیم به آسانی پارچه فاستونی مورد نیاز خود را تهیه کنیم.
-
پارچههای فاستونی پشمی
لطیفترین و نرمترین پارچه فاستونی نوع پشمی آن است. وزن این نوع از فاستون به دلیل الیاف به کار رفته در آن بسیار بیشتر و سنگینتر است.
-
پارچههای فاستونی پلیاستر
از دیگر انواع پارچه فاستونی میتوان به نوع پلی استر آن اشاره کرد. این نوع از پارچه که به پارچه شبه فاستونی نیز معروف است به دلیل استفاده از الیاف مصنوعی در آن وزن کمتری دارد. یکی از مزایای استفاده از این نوع پارچه عدم چروک شدن آن است.
-
پارچههای فاستونی پشمی ـ پلیاستر
پارچه فاستونی پشمی ـ پلیاستر یکی از بهترین انواع این پارچهها است و سهم قابل توجهی از بازار را به خود اختصاص داده است. یکی از مهمترین ویژگیهای آن ظاهر زیبا و در عین حال کیفیت بالای آن است.
تشخیص نوع الیاف استفاده شده در پارچههای فاستونی
اگر در هنگام خرید به نوع الیاف و پارچه فاستونی شک کردید میتوانید تنها با سوزاندن تکهای از پارچه نوع آن را حدس بزنید. اگر بوی سوختن پلاستیک را حس کردید پارچه شما از نوع فاستونی پلی استر است اما اگر بوی پشم سوخته حس کردید، الیاف استفاده شده در فاستون پشم است.
علت استفاده از پشم در پارچه فاستونی چیست؟
پشم یکی از مهمترین الیاف به کار رفته شده در پارچه فاستونی است و نقش بالایی در میزان کیفیت این پارچه دارد. مقاومت بالا، متراکم بودن الیاف، عدم عبور نور ماورا بنفش و عدم اشتعال پذیری از ویژگیها و مزایای استفاده از پشم در این نوع از پارچه است.
استفاده از پارچه فاستونی در صنعت پوشاک
تا اینجا با موضوعاتی از قبیل اینکه پارچه فاستونی چیست و انواع آن کدامند به خوبی آشنا شدیم. در این قسمت باید بررسی کنیم چرا پارچه فاستونی در صنعت پوشاک اهمیت بسیاری دارد. همانطور که میدانید پارچه فاستونی به عنوان پارچه رسمی در صنعت نساجی شناخته میشود و به همین دلیل بهترین گزینه برای دوخت لباسهایی مانند کت و شلوار مردانه، مانتو، دامن، یونیفرم مدارس و … است.
تفاوت بین پارچههای فاستونی ایرانی و خارجی
کارخانههای نساجی ایران یکی از بهترین کارخانههای تولید پارچه فاستونی هستند و همیشه اولین گزینه تمام تولیدیها برای خرید این نوع پارچه بودهاند. متاسفانه امروزه با وارد شدن شرکتهای چینی به حوزه نساجی، کارخانههای نساجی ایرانی مورد کم لطفی قرار گرفتهاند و بسیاری از پارچههای چینی استفاده میکنند که کیفیت بالایی ندارند ولی قیمت مناسبتری دارند. از بهترین کشورهای خارجی در زمینه تولید پارچه های فاستونی میتوان به بریتانیا، ایتالیا و فرانسه اشاره کرد.
چگونه پارچه های فاستونی را به صورت عمده بخریم؟
یکی از بزرگترین دغدغههای تولیدیها تهیه پارچه به صورت عمده است. شاید تصور کنید خرید پارچه از بازار بهترین گزینه باشد اما با وجود واسطهها و فروشندههای متنوع هزینه خرید بسیار زیاد میشود در این صورت خرید اینترنتی پارچه مانند پارچه فاستونی از نمایندگی کارخانهها و حذف هزینه حمل و نقل و واسطه گزینه مناسبی است.
سخن آخر
پارچه فاستونی با توجه به ویژگیهایی که دارد یکی از بهترین و مناسبترین گزینهها برای دوخت لباسهای رسمی است به همین دلیل محبوبیت بسیاری در بین تولیدهای پوشاک و کارخانههای نساجی دارد. شما نیز اگر تجربه خرید و استفاده از این پارچه را داشتهاید با ما و دیگر کاربران به اشتراک بگذارید.